NIGHT BREAKER: Више сигурности у било ком периоду живота

Добар вид

Важно за вожњу, али за многе возаче далеко од уобичајене ситуације

Многи људи сматрају вожњу ноћу исцрпљујућом. Можда је то због ношења наочара или ноћног слепила или само зато што особа има слабији вид ноћу. Како старимо, еластичност очних мишића се смањује, и онда проблем вида у сумрак чини гледање при пригушеном светлу још тежим за нас. Не можемо више да раширимо наше зенице тако широко, па мање светла пада на нашу мрежњачу.

Чини нам се да светла нашег аутомобила слабе и бледе у мраку. Постаје све теже проценити брзину других возила. У већини случајева, нове наочаре нису довољне за компензацију - нарочито ако је лош ноћни вид узнапредовао. Време је за предња светла високих перформанси!

Чега се возачи плаше у мраку

Шта Вас плаши кад возите ноћу?1

drivers fear being blinded, wild animals on the streets or pedestrians that they don't see

Уобичајено је возити аутопутем у мраку брзином од 130 km/h. При тој брзини, дужина кочења у случају опасности је 125 метара - на сувом путу. На мокрој површини пута или при ниским температурама, дужина кочења убрзо се критично продужава. Људи који лоше виде при слабом светлу реагују са закашњењем. Што пре Ваша дуга светла уоче изненадну препреку, то боље.

Број старијих возача се повећава

Што смо старији, то је већи ризик да ће нам се вид погоршати. Овај процес се поступно догађа. Долазећа светла нас све више заслепљују. А да би нам се очи прилагодиле од јаке светлости до мрака, као што је случај када возимо кроз тунел, потебно је више времена. Када почну да се појављују знаци попут ових, добра идеја је да прегледамо очи код офтамолога. а у исто време, можете повећати и светлину предњих светала аутомобила.

Извор: Немачко веће за безбедност на путевима (DVR), Ipsos, OSRAM

proportion of older drivers is increasing

Савет за старије возаче и оне који носе наочаре

Одмах пређите на NIGHT BREAKER

Без обзира да ли одаберете халогена или ксенонска светла, увек се можете ослонити на велике предности NIGHT BREAKER сијалица високих перформанси. Питајте Ваш локални сервис или специјализованог трговца које су сијалице одговарајуће за Ваше возило. Они ће Вам радо помоћи. NIGHT BREAKER сијалице су такође доступне у пару у одговарајућем дуплом паковању.

Многи ауто-сервисни центри, инспекцијски објекти и ауто клубови спроводе "недељу провере светала" на почетку мрачних зимских месеци.

Као део тога, провера Вашег система осветљења, често се обавља без икаквих трошкова - само кратко заустављање ради додатне сигурности и ужитка у вожњи који ће Вам помоћи у дугим ноћима. Можете одмах заменити халогене сијалице на Вашем возилу током провере или пак то можете урадити касније. Упутство о замени сијалица можете пронаћи у упутству за употебу Вашег аутомобила.

Мењање ксенонских сијалица на оба фара Вашег аутомобила, мора бити урађено од стране квалификованог специјалисте.

NIGHT BREAKER породици

До 200% више осветљаја* за вас

Доживите пут у новом светлу и предности повећане безбедности, захваљујући најновијој NIGHT BREAKER породици!

* Ксенон (200%): У поређењу са минималним захтевима према ECE R98

више информација